Valper
/ Puppies |
Spaniel siden 1974 Sist
oppdatert: |
|||
![]() |
||||
|
Under finner du link til sidene til de ulike kullene mine: Her kan du lese mer om HD-index Her kan du lese mer om innavl og innavlsprosent
|
|||
Tidligere kull | I valpekassa akkurat nå | |||
Kennel Desperado er ingen stor kennel. Enkelte år har jeg hatt to kull, andre år har jeg ingen. Målet med mitt oppdrett
Tenk
før du kjøper springer Før valpene er født: - Jeg har ingen forpliktende venteliste - det
gjelder begge parter. Men du kan før kullet er født melde din interesse for valp. Fortell meg hvilke ønsker og planer du har for hund og hvordan du ser for deg hverdagen med hunden. Hvordan skal valpen få muligheten til å utvikle seg til en harmonisk hund der den får brukt de medfødte bruksegenskaper den har? Hvordan skal du få hverdagen med jobb og familie til å fungere? Etter at valpene er født:
- Først når valpene er rundt 7 uker
gamle tas den endelige fordelingen av valpene. Først da begynner man
å ane hvilke egenskaper de ulike valpene har.
Dette forventer vi av deg som valpekjøper: - At du har satt deg godt inn i
pluss og minus sider ved rasen og rasens spesielle særtrekk og
arbeidsmåte. - At du følger ikke bruker bur for oppbevaring av hunden på dagtid og på natt i hverdagen. - At du i praksis har forståelse for at
hunder generelt, og engelsk springer spaniel spesielt, har behov
for både en flokk å være sammen med, fysisk mosjon og ikke minst hjernetrim.
En springer er ikke laget for å være alene hjemme store deler av
døgnet og når du er sammen med dere er det kun snakk om du DU skal
ha din mosjon. Å bare mosjonere hunden uten
å gi den mentale utfordringer gjennom læring,
problemløsning, nesebruk, ballansering osv. vil lett gi deg en ”hyper” og lite samarbeidsvillig
hund og vil lett være helt ødeleggende for en så lærevillig og
samarbeidsvillig rase som springer er. Vil du ikke trene hund bør du
velge en annen rase. - At du gir
hunden en hundemat som er velegnet for rasen og er av et anerkjent merke som er
tilpasset din hunds alder og aktivitet. Du må
gjerne gi hunden din en del hjemmelaget mat eller våtfôr. Å være så tynn at ribbeina nesten
kan ses med det blotte øye og at hoftebeina stikker opp, er like
uheldig for unghundens utvikling som at den er for tykk. Fedme vil forkorte hundens liv med flere år og minske
hundens livskvalitet de årene den lever. - At du steller hundens pels, klør, ører og tenner. Hunden skal alltid være flokefri og poter og rundt øregangen klippes hver tredje uke. Dersom du ikke klarer eller vil gjøre denne jobben selv, må du betale noen andre til å gjøre den. Nedklipping er INGEN god løsning på sikt! - At du selv, dersom du en gang skulle ønske å starte med oppdrett, følger de krav og anbefalinger, som Norsk Kennel Klub og raseklubb stiller og stiller like store krav til ditt eget avlsmateriale og til oppdretter, som det du gjorde når du selv var valpekjøper.
Garantier
Når valpene har blitt ca. 6 uker får de maten servert ute, såfremt været tillater det. På denne måten lærer de seg å gjøre fra seg i guds frie natur. vi prøver å ta med med på små kjøreturer i bil, for å venne dem til dette.
Selv om vi ser litt av valpens psyke, er det viktig å være klar over at det miljøet valpen kommer til er det mest avgjørende for hvordan valpen skal utvikle seg og bli som voksen! Det vi ser når valpene er hos oss er ingen fasit!
Dersom en eller flere valper er igjen her etter 8 ukers alder, bruker vi mye tid på å venne dem til alle ting som en liten valp ville ha opplevd og lært i en vanlig familie som enehund.
|
Vi følger raseklubbens og Norsk Kennel Klub's anbefalinger og krav når det gjelder helseundersøkelser, innavl, vaksiner, ormekur mm. Vi bruker mye tid på å finne en partner som vi tror utfyller tispa og er villig til å reise et godt stykke for å finne en partner vi tror på.
Like før fødsel. Under drektigheta fôres tispene godt og variert og de får være med på kortere turer så lenge som de orker. Siste dagene før forventet fødsel får tispa ro og fred.
Valpene er født. Tispa får en rask vask og roen senker seg i valpekassa. Jeg sover sammen med tispe og valper første uka, slik at jeg kan hjelpe til ved behov.
En dag gammel - og helt avhengig av sin mamma.
De første tre ukene er det besøksforbud. Da står valpekassa på et skjermet rom der mor og barn får fred fra de andre hundene og fra besøkende. Her har jeg også mulighet til å jobbe, slik at jeg har tispe og valper under konstant oppsikt i hvert fall første uka. Tispa får mat og vann servert i kassa. I starten får valpene tispas råmelk. Dersom kullet er over gjennomsnittet stort eller dersom en eller flere valper trenger litt ekstra hjelp, gir vi ved behov tilskudd av morsmelkerstatning (Lactazor til Flatazor som er den beste vapemelken jeg har funnet) Vi starter også ganske tidlig (senest uke 3) med fast føde.
Valpene går over på Royal Canis Starter når de er ca. 3 uker gamle. Da lærer de seg å spise i skål.
Når valpene er 3 uker gamle blir det for liten plass oppe i valpekassa og valpene får tilgang til større plass. Som regel brukes vaskerommet ved siden av kontoret det det er utgang rett ut i hagen. Slik venner vi valpene gradvis til å gå ut og inn og til å gjøre i fra seg ute.
Etter 3-4 uker får valpene møte de andre snille hundene og de får møte fremmede mennesker i ulike aldre og størrelser.
Når vaskerommet har blitt for lite, flyttes valpene ut i hundehuset. Der har de et eget valperom på med mye plass å boltre seg på. Valperommet er ca. 8 m2 stort og det har både takvarme og golvvarme og utenfor har de en stor overbygget valpegård. Vi gir valpene mye å leke med, det står på radio og vi bruker mye tid til å sosialisere valpene - både sammen og en og en. Vi bor på gård med mye plass både ute og inne og vi tar valpene med i ulike miljøer og stimulerer dem på ulike måter.
Fra 4-5 uker er valpene begynt å bli sosiale og de leker og dette er den beste tiden for potensielle valpekjøpere å komme på besøk for å hilse på valpene og oss.
Når valpene er flinke til å gå og spise selv får de maten sin servert i en takrenne som er en ypperlig valpeskål.
Valpene har flyttet ut, men vi bruker mye tid på å ta valpene inn en og en eller i små puljer på 2-3 valper. Her får de være med på dagligdagse ting som støvsuging og annet husarbeid. De blir også stimulert til å leke samt til å søke kontakt og samarbeide med både kjente og fremmede mennesker.
På undersøkelsestur sammen med mor. I tillegg tar vi med valpene rundt omkring på gården. Vi har mange og spennende hus med mye å lukte på og mange ulike underlag og lyder.
Når valpene er ca. 7 uker gamle prøver vi å danne oss et bilde over hvordan hver og en valp oppfører seg og ser ut. Noen valper er mer pågående og aktive enn andre. Slike hunder kan være en håndfull for en førstegangs valpekjøper som først og fremst ønsker seg en sporty turkamerat. Noen er mer forsiktige og egner seg derfor ikke spesielt godt til en aktiv familie med flere små barn.
Også eksteriørt er det svært vanskelig å plukke valp! Vi ser på helhet, detaljer og på bevegelser. Dersom du ønsker deg en utstillingshund eller en fremtidig avlshund bør du kjøpe deg en unghund eller en voksen hund. Så mye kan endre seg fra valpen er 8 uker og leveringsklar til den er voksen! Ved ca. 7 uker sjekker vi bl.a. valpens bitt og kontrollerer at testiklene hos hannvalpene er på plass. Det vi ser får du også kjennskap til! Ved 8 ukers alder er valpen leveringsklar.
|
|||
|
|