H2-kullet født 27 juli 2017

2 hanner + 2 tisper

Far: Mi-Mio's Pablo (Alarik)
Mor: NVCH RL1 RL2 RL3 BH Desperados Finnwin (Yksi)


Trykk her for å komme til et album der jeg samler bilder av foreldre og valpene


Info om foreldre/kombinasjonen finner du ved å trykke her     

Har oppdatert siden 10 grunner til å kjøpe - ikke kjøpe engelsk springer spaniel - trykk her     

      

Valp Født Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6 1 uke 2 uker
Emil Hann S/H/T 280 310 360 400 470 520      
Alfred Hann S/H 250 290 320 340 400 460      
Lina Tispe B/H/T 240 270 330 360 400 440      
Ida Tispe S/H/T 200 220 240 260 310 360      

5 dager gamle: Alt er bare velstand. Yksi har sovet hele natta. Det betyr at JEG også har sovet hele natta.... Og valpene fortsetter å vokse i rekordfart. I dag på morgenen kasta Yksi opp en ganske så stor hårball. Det har jeg aldri vært ute for på hund tidligere. Er liksom mest et katteproblem. Men opp kom den og problemet er løst.

4 dager gamle: Her er det bare velstand. Valpene har begynt å vokse som ugress og Yksi føler seg nok mye bedre. Flytter henne tilbake til valpekassa etter at hun har hatt en idè om at Cosy-sengen var et MYE bedre sted å ha valpene.

3 dager gamle: Yksi har vært ganske rolig i natt, men er litt løs i magen. Temp 38.8 som er veldig bra. Alle valpene er runde og gode og virker fornøyde.

2 dager gamle: Alle har spist godt. Også Yksi. Men Yksi har kava litt med etterveer? Har etter å ha løpt litt temp på 39.8. Det er ikke unormalt, men litt høyt. Skal følge med tempen når hun roer seg igjen. Yksi fortsetter å kave og finner ikke roen. Vet ikke helt hva som plager henne. Lurer på infeksjon, men juret er fint og ikke har hun spesielt med utflod. Ute er det veldig lummert og når hun vil grave og grave ute, er det ikke rart at hun blir "svett". Klarer å få roet henne ned og temperaturen går ned til 39.3 på kvelden.


1 dag gamle:
Alle spiser godt og jeg kan se at de vokser og forandrer seg fra magre fugleunger til runde små valper med mage. Mange valper går ned første døgnet - disse har i snitt lagt på seg 30 gram - noe som er MYE i forhold til fødselsvekt. Lillefrøkna har slikt vakum og slik vilje at hun henger på som en blodigle når Yksi reiser seg for å snu seg i kassa. Hun har fått litt hjelp av meg slik at hun ofte får de spenene med mest melk og som er lettest å suge på. Jobber med å få de andre valpene til å suge på de to bakerste spenene som er de vanskligste å få tak i. Den brune tispa er den flinkeste til denne jobben for hun har matvett...  Yksi har så vidt rukket en tur og to ut for å gå på do, ligger ellers pal med valpene. Har fått radio på valperommet så det er litt forstyrrelser og hun ikke hører alt som skjer i huset. Har to andre hunder som føler seg ensomme og forlatt ;-) Temp kveld: 39.2 som er supert.

Dag 1: Fra venstre: brun/tan tispe, svart/tan hann, svart hann og svart/tan tispe

27-28. juli - Fødsel: 60-61 dager etter første parring
Vi skal prøve å få sove - med et halvt øye åpent.... Opp to ganger i natt. Tok temperaturen i 3-tida. Den var da 37.1. Hun styra litt en del i natt, før hun la seg til å sove på morgenkvisten og vi sov til 9. Temp 37.0. Er i fin form, har vært ute og løpt litt (under kontroll for hun vil gjemme seg under verandaen...) og hun har spist frokost. Kan jo ikke gå glipp av en kalori! Kl. 13.00 fremdeles 37.0. Sover og peser og graver og lufter seg. Slik går nå dagan... 14.00 Spist litt. Lufta seg. Sutrer og er urolig. 15.00 er urolig. Temp 37.0 18.00- spist igjen. Mat er viktig, sier Yksi! 21.00 temp 37.3. Slimer godt nå. Vil ha valpene ute, dersom hun fikk bestemme... Spist litt kylling.

1 hann: 22.00 Første veene. Første valp født umiddelbart etterpå. Poppa ut på no time. Svart/tan hanne. Ganske hel sadel på kroppen. Fint hvitt bless. Hvit krage med flekk på venstre side. Livlig. suger med en gang. Ingen sporer. 280 gram. 23.12 kom tilhørende morkake

2 tispe: 22.48 Nye veer. Brun/tan tispe født umiddelbart etterpå. Kom bak fram og hadde fått i seg en del fostervann så jeg måtte massere en del for å få i gang pusten. Det går ikke lenge før den har fin farge igjen og suger fint. Fint hvitt bless, mange flekker på kroppen. Brun høyre framfot. Ingen sporer. 240 gram.
3 hann: 00.15 Flere veer. 00.30 Svart hvit hann født. Popper ut og er klar for mat med en gang. Også denne med fint hvitt, smalt bless. Ganske så hel sadel på kroppen. Ingen sporer. 250 gram.
2.27 Bittelita svart/tan tispe født. Fint hvitt, smalt bless. Hel sadel. Suger med en gang og klarer å ta de store spenene selv så lita hun er. Ingen sporer. Bare 200 gram.

Yksi virker til å være tom - selv om man aldri er helt sikker....

Yksi er kjempeflink med valpene og virker til å ha MYE melk. Alle valpene suger godt og den minste tispa med så stort vakum at hun blir med på en real luftetur hengende på en spene, når Yksi reiser seg for å snu seg oppe i kassa...

26. juli - 59 dager drektig etter første parring
Har bare vært hjemme i dag. Yksi sover mye og da jeg sjekka tempen kl. 16.00 var den 36.9. Yksi virker til å være i kjempefin form og spiser maten sin. Vi skal sjekke temperaturen igjen om to timer. Da var den 37.3, 2 timer senere 37,4 og neste gang 37.0. Hun ligger stabilt lavt...  De siste dagene har den variert mellom 37.8 og 38. MEN er i fin form, lite å se og spiser fremdeles som en hest.

8 uker drektig
Yksi er i finfin form. Sliter litt i varmen med 27 grader i skyggen, og bruker mye energi på å finne et fint sted å ha valpene... Hun er ikke veldig stor, livmål 73 cm, har lett for å løpe og hoppe, spiser godt, må ikke ut om natta og valperommet er klart.

Snart 7,5 uke drektig
Yksi er i finfin form og planlegger valpefødsel under verandaen der det er tørr og fin sand å grave hi i. Pelsen får en grundig overhaling. Oppdretter får endelig tid til å oppdatere treningsbloggen.

7 uker drektig
68,5 cm i livmål. Formen er helt topp. Er med på turer (i noe roligere tempo), rallytreninger og feltsøk. Hun er veldig treningsmotivert og glad for tida, men vi unngår alle store anstrengelser og hopp! I kveld skal vi ta røntgen. I ene øyeblikket tenker jeg 4 - i neste kanskje så mange som 7. Valpekassa som jeg har hatt i mange år har fått noen små justeringer og ny farge.... Purple is the new red! Etter mange år med rød kasse blir den nå lilla - men kanskje jeg er for sen med å skifte farge til dette kullet. Burde vel ha gjort det FØR jeg reiste dersom det skal påvirke kjønnsfordelingen i kullet.

7 uker - 49 dager drektig....
Har tatt røntgenbilde - se i albumet. Som ventet er det ikke et stort kull - men hvor mange ER det her? Det er minst 4, får bli mitt svar... Bildet er sendt over til mer kyndige på å lese røntgenbilder - venter spent på deres svar. Veide Yksi - 26.2 kg var hun nå - så hun har lagt på seg ca. 3 kg nå og hun er ikke spesielt tykk, men litt rund over ribbeina.

6 uker drektig
Formen er på topp, det samme er matlysta... Magen har vokst til 66 cm - noe som indikerer et normalt stort kull. Yksi har siste uka begynt å planlegge hvor valpene skal bo. Hun graver (som alle de andre) under verandaene der det er sand og tak over hodet. Hun synes også at flere hundesenger kan være aktuelle fødestuer. Det minner meg på at valpekassa snart må på plass. Den skal vaskes og males. Jeg har hatt rød valpekasse i mange år - og fått mest hanner.... Kanskje jeg skal vurdere BLÅTT denne gangen???

Nesten 6 uker drektig
Yksi begynner å se ut som at hun er drektig. Hun er ellers i storform og påstår at hun slik generelt får alt for lite mat. Ellers er hun med på turer som vanlig, men vi unngå lange trurer og vi unngår steder med mye hunder grunnet smittefare.

Snart 5 uker drektig
Vi måtte ha hjelp av dyrlegen for å få stabilisert magen. Samtidig nyttet jeg anledningen til å ta en ny ultralyd av valpene, for som eier/oppdretter blir man veldig bekymret for at alt er bare bra når tispa ikke klarer å godgjøre seg maten. Flott nytt utstyr gjkør at vi til og med kan se blodgjennomstørmmingen i valpens hjerte. Beroligende! Og det er utrolig hvor mye de små valpene har vokst på under ei uke. På ca 25 dagers drektighet var fosterene bare ca. 1,4 cm lange og fosteblærene ca. 2,5 cm i diameter. Nå, på ca. 32 dager drektighet var fostrene over en halv gang så store. Vi kunne også se at skjelettet begynte å forbeine seg og vi kunne se skjellettetdeler i hodet best.  Her er en link til der dere kan se hvordan fosteret utvikler seg. Yksi virker til å ha tatt seg fint inn igjen bare magen roet seg. Nå har hun begynt å få jur og begynner å se drektig ut.

4 uker drektig
Yksi ble dårlig i magen dagen etter ultralyd, så jeg håper virkelig at vi ikke har fått noen baselusker med oss hjem fra veterinærkontoret... Jobber nå med å stabilisere magen. Yksi virker til å være i fin form og drikker godt, så det er trolig ingen nevneverdige problemer - men bekymret blir man! Ellers er det lite nytt å fortelle om...

Ultralyd på dag 25
Vi tror vi så i hvert fall 4, dyrlegen trodde ikke det var et veldig stort kull, men tallet er HØYST usikkert. Jeg ville vite om det var mer enn 1-2 siden jeg var litt tidlig på besøk til Alarik i løpetida. Siden vi så to på en og samme tid flere ganger, er det i hvert fall minst 2 valper :-)

3 uker drektig (ER hun drektig?)
Det er nå man starter å lure på det :-) Ser etter tegn. INGEN sikre tegn ennå. Ja - litt rosa spener (det har også Aya som hadde løpetid samtidig). Veldig sulten (det er hun alltid....). Litt roligere på tur (Yksi er generelt en rolig hund på tur, ikke like gal som mamma Aya og Xmilla). Den siste uka har vi tatt det rolig vært hjemme. Gått tur. Trent litt rally. Det var instruktørsamling i helga som jeg gjerne skulle ha vært med på, men å gi Yksi fred og ro rundt uke 3 som er en kritisk fase i drektigheta ble prioritert. Vi trengte nok litt ferie begge to også.

2. uker drektig (håper vi)
Vi SKULLE jo ta det med ro - men det ble en blodsporprøve 5 km hjemmenfra og Yksi imponerte med en 1 premie under vanskelige forhold. Så ble hun med til NKK Oslo der hun ble holdt unna de aller fleste hundene med tanke på smitte. Vi gikk ikke en gang inn via felles inngang. Resultatet ble en fantastisk positiv kritikk og CK fra brukshundklasse. Eller er det lite nytt. NÅ tar vi mammaperm!

1. uke drektig (håper vi)
Har tatt det med ro, men gått rallykonkurranse med 1. premie som resultat - noe som overraska storlig for Yksi var sliten etter Sverigeturen. Nå mangler kun EN 1. premie for rallychampionatet... Ellers ingen andre tegn enn at hun ikke har mindre apetitt enn vanlig...

Parringstur med komplikasjoner....
Turen til Uppsala ble ekstra lang siden bilen min fikk problem med bremser som la seg på et fremhjul på vei opp på Filefjell. IKKE spesielt bra når turen er på 850 km en vei... MEN jeg ble "berga" for første gang i mitt liv, fikk leiebil med plass til hund og satte kursen mot Uppsala igjen. Er fremme en torsdag - "himmelspretten". Mistenker jeg kan være litt tidlig ute, men har notert tidligere at Yksi har vært høyløpsk en gang på dag 11 og fire ganger på dag 12. Å få tatt blodprøve er ikke lett her jeg bor, spesielt ikke når det er en helligdag som gjør at posten går ekstra sent. Har derfor bestilt blodprøvetaking fredag morgen - som er dag 12 fra jeg oppdaget løpetid. MEN frøken Yksi har nok lurt meg siden mamma Aya startet sin løpetid 5 dager tidligere.... Blodprøven sa 9.1 nmol/L - altså så har hun ikke hatt eggløsning ennå..... Eggløsning er på ca. 15 og ideelt tidspunkt for parring er to dager senere på ca 30........

Sukk..... MEN frem til 15 nmol/L vet man egentlig ikke hvor fort progesteronet stiger - det varierer MYE fra tispe til tispe. Noen stiger bråfort, andre senere. Men uansett stigning var Yksi og jeg minst to dager for tidlig ute. Og selv om Yksi og Alarkig fant tonen allerede torsdag kveld, bestemte vi oss for å vente med neste date til søndag. Lørdag kveld var Yksi og jeg turister i Uppsala by. Men det var nesten en lidelse/flaut å gå tur med henne.... Så hun andre hunder så kasta hun seg frem i båndet og hylte... Så ille var det at hun vurderte å kaste seg på elva/kanalen for å hilse på bretonen som gikk på tur på den andre siden....

Ny date var søndag - og da ble det parring uten alt for store problemer. BEGGE var ferske i dette faget og bare det kunne jo gi problemer i seg selv. Vi hadde detfor bestilt ny time på veterinærhøyskolen mandag morgen - for jeg bare måtte hjem mandag... Timen ble avlyst og vi fikk også til en fin parring mandag morgen. På vei hjem overnattet jeg hos en veninne med en høyløpsk norfolk terrier - og de de løpetispene fant VELDIG tonen! Men tirsdag viste Yksi mye mindre løpetispeadferd og onsdag var det lite å se. Så det lover veldig bra for at vi har truffet riktig tid tross alt. Nå venter vi i spenning!

 

Informasjon om foreldre/kombinasjonen:

 

Far: Mi-Mio's Pablo  (Alarik)

Alarik har ikke så mye å vise til bortsatt fra at han er en velfungerende hund som er uner utdanning sm sosial tjenstehund og narkotikahund - som sin pappa. Han bor jo sammen med sin 10 år gamle pappa og skal etter planen følge i hans fotspor. Alarik er kun utstilt en gang på en uoffisiell utstilling.  Han fikk en veldig fin kritikk og ble BIR og BIG-3. Hans kritikk: 2 årig velutviklet hann. Tiltalende størrelse. Maskulint hode. Velplasserte ører. Tiltalende hals og rygglinje. Tilstrekkelig brystdybde. Tilstrekkelig vinklet foran og bak. Korrekt ansatt og velbåret hale. Beveger seg med bra steglengde sett fra siden. Noe tåtrang fremme. Herlig temperament. Velpresentert. 

Alariks søsken: Oberon har 1. premie med HP og prøvevinner på blodsporprøve og excellent på utstilling. Cornelis har excellent på utstilling. Elija har cert og BIM på utstilling. DevorahDevora har CK og vinner av brukshundklasse på utstilling og bestått jaktanleggsprøve. 3 i kullet er også røntget på albuer uten anmerkning. For mer info, se lenger nede.

Alariks pappa SEUCH SEVCH Picabo's Soul Patrol (Erk) er viltsporchampion og godkjent narkotikahund. Han jobber som certifisert terapihund på en skole. For dette arbeidet ble han utnevnt av Svenske Kennelklubben til Årets assistansehund 2013. Pappa har 2 kull i Norge og 2 i Sverige. 12 av valpene er rønget - 9 med A og 3 med B.

Alariks mamma NO SE VCH Mi-Mio`s Maiden Blush (Mynta) har godkjent jaktanleggsprøve, har gjennomført MH, er viltsporchampion med HP og godkjent ettersøkshund.  Hun har HD-Index: 115,31  ES:0,77  MS: 0,63 - som er en høy sikkerhet. 

 

Mor: NVCH RL1 RL2 RL3 BH Desperados Finnwin (Yksi)

Yksi lever med oss som familiehund, men hun er også aktivt med på utstillinger og prøver. Hun har:

  • Godkjent jaktanleggsprøve med 46 poeng
  • Hun er viltsporchampion (NVCH) og har nå 4 x 1. premie på prøve og 1 x delt prøvevinner.
  • Hun konkurerer lydighet og har 2. premie i klasse I. 
  • Hun har flere starter i eliteklasse rallylydighet og har nå 2 x cert og 2 x 2. premie.
  • Hun har startet på ferdselsprøve og bestod - derav tittelen BH. Ferdselsprøve er en kombinasjon av en lydighetsdel og en mentaltest.
  • På utstilling har hun 2 x småcert, har blitt BIR, BIG og BIS-3. Hun har reserce cert, CACIB og 2. beste tispe som beste plassering på NKK. Hun har vært del av min oppdretterklasse som har blitt BIS.

Yksi ble født i det første kullet etter NUCH NVCH NRLCH BH Desperados Aya som er rasens første trippelchampion i Norge - utstilling, viltspor og rallylydighet. Hun har også opprykk til C-bruks, bestått ferdselsprøve og godkjent jaktanleggsprøve. Hun har fått HP for sin avlsklasse. Vi har hatt denne tispelinja siden 1988. Bak Yksi ligger: Aya - Qandis - Odessa - Hedda - Freska og Nellie som var en svensk import.

Yksis finske pappa FIUCH FIVCH FIJCH Belimir's Raffaello er også trippelchampion i jakt, spor og utstilling. Begge foreldre har høy HD-index i sine hjemland.

Valg av hannhund
Nok en gang velger jeg å bruke en helt "ukjent" hannhund. Alarik har ikke mye å vise til, men jeg har valgt han på andre premisser en egne resultater. Jeg har lett etter en hannhund som jeg synes passer Yksi i mentalitet, bruksegenskaper, helse og utseende. Gemytt, helse og ikke minst god pelskvalitet har vært veldig viktig i valg av hannhund. Og jeg ønsket meg en hannhund som ikke har sporer, da Yksi ikke har anlegg for dette selv. Jeg ønsket heller ikke en for stor og tung hannhund. Yksi er ca. 49 cm høy. Alarik er ca. 52. Standarden på rasen sier ca. 51 cm uansett kjønn. Selv om Alarik er en ukjent herremann, så ligger det mange hunder som jeg kjenner godt bak på hans stamtavle. 

Gemytt/bruksegenskaper
Jeg ville ha en frimodig, leken, trygg og sosial hannhund med god motor til Yksi. Yksi er kanskje den snilleste og tryggeste hunden jeg noen gang har hatt - det gjelder både barn og valper, og hun har fungert fint som "uoffisiell besøkshund" på sykehjemmet der min mor bor. Yksi er en super sporhund, en dyktig apportør, hun er meget sterk på skudd og hun svømmer bra. Hun er egentlig en fin hund å jobbe med i de fleste settinger, men hun har vært litt tung å få i gang når det gjelder lek og utholdenhet på lydighetsbanen og søket hennes kunne ha vært bedre/raskere.

Hun er trolig en perfekt springer for de fleste familier, men kunne hatt litt mer motor for å være en topp konkurransehund i andre ting enn spor. Hannhunden jeg har lett etter skal derfor ha litt mer motor til henne og være rasetypisk = trygg, sosial, vennling. En hund som søker, sporer, apporterer vilt og andre ting, svømmer og som ikke har negativ skuddreaksjon. Alarik selv har ingen resultater å vise til - men egenskapene har han likevel.

Husk at gemytt/bruksegenskaper er en kombinasjon av både arv og miljø.
Dette gjør at ingen kan garantere hvordan valpens gemytt og bruksegenskaper utvikler seg/blir uansett hvor bra foreldrene måtte være...

Helse

Hofter (HD)
Begge foreldrene er HD-røntget, Alarik med A, Yksi med B. Enda viktigere enn at foreldrene er fri, er at kullet har en HD-index som er bedre (høyere) enn gjennomsnittet for rasen. Snittet på HD-index er 100. En kull-index er HD-index til far far pluss HD-index mor - og denne bør være minimum 200, helst noe mer for å være bedre enn snittet på rasen. Over 200 betyr at det er mindre sannsynlighet at valper fra denne kombinasjonen utvikler HD enn et kull med lavere HD-index. Snittet på rasen er ca. 82% HD fritt og 8% HD.  Dårligere index betyr større sjanse for å utvikle HD. MEN ingen kan garantere at en valp utvikler perfekte hofter uansett HD-index på foreldrene!

Problemet er bare at NKK har ikke oppdatert HD-indexen for rasen siden juni 2016. Alarik (rettere sagt hans norske søsken med A-hofter) har dermed ikke fått noen HD-index ennå. I Sverige har de ikke HD-index så hans pappa har ikke HD-index, men hans mor har HD-index 115,31  med egensikkerhet på ES:0,77 som er en høy sikkerhet. I kullet var det 7 valper, av dem er 6 røntget og alle har A-hofter som er best.

Yksi har B hofter som er HD-fri med en HD-Index på 97,74  og ES:0,61 som er en litt lav sikkerhet. Dette er på grunn av at hennes pappa er finsk. På grunn av manglende index på Alarik kan jeg ikke regne HD-index på kullet.

Mer om HD-index og hvordan denne fungerer kan du lese her:
http://hunden.no/artikkel.html?news.nid=5798

Øyenlysning:
Begge foreldrene er øyenlyst fri senest ett år før parring og viser ingen tegn til arvelige sykdommer. Yksi har et lite øyenhår som ikke irriterer henne. Begge foreldrene er også undersøkt med gonioskopi for å se om de er disponert for å utvikle glaucom (grønn stær). Alarik har noen større åpning mellom ligamentene enn vanlig, og har derfor fått mindre forandringer på gonioskopi. Opp til 25% forandringer regnes som normalt, Alarik har 25-30%. Yksi har ingen anmerkning på gonioskopi.

Dette sier klubbens RAS-.kompendium om forandringer som kan ses på gonioskopi:

Link til klubbens RAS kompendium finner du her.

Friske foreldre
Begge foreldrene er generelt friske hunder uten kjente allergier, kroniske ørebetennelser, hudproblemer osv.

Ingen kan garantere en frisk valp
Til tross for helseundersøkelser og at begge foreldre er friske, kan ingen garantere at valpene vokser opp som friske hunder. Grunnen til dette er at de fleste sykdommer nedarvest ressesivt eller gjennom flere gener (polygent).

Innavl og antall avkom
Genetikere sier at et kull bør ikke ha større innavlsprosen enn 6,25. Dette er det samme som søskenbarn parring. Innavlsprosenten på dette kullet er meget lav, 0,66%, beregnet på 8 generasjoner.

Genetikerne anbefaler også at ingen avlsdyr bør ha flere avkom enn 5% av alle registrerte hunder i rasen i løpet av en femårsperiode. Dette for å unngå matadoravl som på sikt gir innavl og en snevrere avlsbase. De siste 10 år har det i følge NKK's database blitt registrert 2194 springere i Norge, et snitt på 219,4 pr år. 5% regelen vil si at ingen springere i Norge bør bli far/mor til mer enn 55 valper i løpet av hele sitt liv. I praksis er det bare hannhunder som kan få så mange valper. Verken Alarik eller Yksi har avkom fra før. Heller ikke deres foreldre eller søsken har mange avkom.

Hvilke farger kan det bli?
Rasen har fire ulike farger: svart/hvit og brun/hvit - med og uten tan/tegninger. Mengden små og store flekker/tegninger varierer mye og er ikke lett å forutsi. Jeg VET at Alarik kun bærer gener for brun/hvitt og tan, så det er Yksi som er den avgjørende faktoren for hva det blir. Hun er svart og kan ha to gener for svart siden begge hennes foreldre er svarte - eller hun kan ha ett gen for svart og ett for brunt. Så alle valpene kan bli svart/hvite - eller ca. halvparten kan bli det. Hun er ikke tan selv, men hennes mamma og noen av hennes søsken bærer gen for tan, så det er 50% sjanse for at hun har et gen for tan - eller ikke. Bærer hun tan vil statistisk sett halvparten av valpene bli med tan. Bærer hun ikke blir ingen tan. Husk at det er langt mellom liv og lære når det gjelder fordeling av farger i et lite kull i forhold til det det statistisk sett burde blir.