Valper / Puppies
Målet vårt er en rasetypisk springer med rasetypiske bruksegenskaper

Spaniel siden 1974
Springer siden 1984

Sist oppdatert:
02 desember 2016

  Foto Statistikk Gjestebok Champions Vinnere Kontakt Rasen Helse Linker 


Link til kennelstatistikk

Under finner du link til sidene til de ulike kullene mine:

 

G2-kullet 2015

F2-kullet 2013

E2-kullet - 2012

D2-kullet 2011

C2-kullet 2010

B2-kullet - 2010

A2-kullet - 2009

Z-kullet 2009

Y-kullet 2009

X-kullet 2007

W-kull 2007

V-kullet 2006

U-kullet 2005

T-kullet 2004

S-kullet 2003

R-kullet 2003 

R-kullets dagbok

Q-kullet 2001

Her kan du lese mer om HD-index

Her kan du lese mer om innavl og innavlsprosent

 

Gisle med valpen

 

Tidligere kull I valpekassa akkurat nå Valpeplaner

Kennel Desperado
er ingen stor kennel. Enkelte år har vi hatt to kull, andre år har vi ingen.

Målet med vårt oppdrett
er først og fremst å lage trivelige, sunne, friske og rasetypiske hunder som fungerer godt i en familie i tillegg til å ha kunne brukes til jakt og brukshundarbeid. For oss er en vakker springer uten rasetypisk gemytt og bruksegenskaper like utypisk som en dyktig og trivelig springer uten rasetypisk eksteriør. I tillegg setter vi pris på hunder med en vakker, lettstelt og funksjonell pels.

Alle hundene våre lever som vanlige familiehunder og trenes og prøves på det meste fra utstilling til jaktanlegg og jakt, fra lydighet til blodspor og ettersøk.

Dette kan du forvente av oss:

 • Vi støtter lojalt opp under de krav og anbefalinger som Norsk Kennel Klub og Norsk Spaniel Klub stiller.
   
 • Vi bruker kun avlsdyr som selv er sunne og friske, uten noen form for diagnose som går ut over hundens livskvalitet eller bruksegenskaper. Hunder som ikke er operert for defekter eller har kroniske sykdommer som gjør at de må gå på medisiner eller spesialfôr.
   
 • Vi prøver å gjøre kombinasjoner der vi ikke bevisst dobler på kjente svakheter, uansett type.
   
 • Vi prøver å gjøre kombinasjoner med lav innavlsgrad. Genetikerne sier vi aldri bør ha tettere kombinasjoner enn en innavlsgrad på 6,25 (tilsvarende søskenbarn).
   
 • Når det gjelder hofteledd prøver vi å unngå kombinasjoner med en lavere HD-index enn 100 (= HD-index far + HD-index mor – delt på 2).
   
 • Vi gjør vårt beste for å ta godt vare på både tispe og valper, både når det gjelder tilsyn, fôring, stell og preging.
   
 • Vi orienterer alle valpekjøpere om alt vi vet om foreldredyr, nære slektninger, valpekullet og den spesifikke valpen.
   
 • Vi stiller ingen krav til at valper fra mitt oppdrett skal delta på utstillinger, prøver eller gjennomgå helseundersøkelser – men jeg oppfordrer alle springereiere til å være aktive sammen med sin hund slik at hund og eier trives sammen i hverdagen.
   
 • Vi tilbyr våre valpekjøpere oppfølging og kontakt så lenge som du måtte ønske det. Ring eller kom innom dersom det er noe du lurer på. Vi hjelper gjerne til med råd og tips dersom du ønsker å trene hunden din mot noe spesielt som spor, jakt eller lydighet. Du er velkommen på besøk året rundt, men avtal gjerne tid litt på forhånd slik at du er sikker på at vi har tid til å hjelpe deg med litt trening eller pelsstell.
   
 • Vi klipper hunden din gratis opp til den har fylt ett år. For dere som bor langt unna og kanskje ikke får kommet på besøk før det har gått ett år, tar vi første klipp gratis dersom hunden er flokefri.
   
 • Jeg klipper gjerne hunden din så lenge den lever, dersom du ønsker det. Du må da avtale time for klipp på forhånd og helst komme ofte med hunden din slik at den ikke gror igjen. Jeg tar kr. 200.- pr. time for klipp av en flokefri hund som kan oppføre seg noenlunde på bordet. Vanligvis klarer jeg å klippe en velstelt, velfungerende springer som stelles jevnlig på en time.
   
 • Vi leverer valpene våre når de er ca. 8 uker gamle. Senere levering enn dette må avtales spesielt.
   
 • Valpen må hentes hos oss! Da får du møte oss og se hvordan både vi og hundene våre har det. Og du har muligheten til å reise hjem uten valp dersom du ikke liker det du ser. Tiden du er hos oss bruker vi til å prate om innlæring og pelsstell. Vi har vanligvis også muligheter for å tilby en enkel overnatting. Der det er praktisk gjennomførbart setter vi pris på om du kommer på besøk lenge før valpen er leveringsklar, gjerne mens tispa går drektig. De første tre ukene etter at valpen er født tar vi ikke i mot valpebesøk. Da skal tispe og valper ha fred og ro. Først ved ca. 5 ukers alder begynner valpene å bli sosiale og er virkelig noe å hilse på.
   

Preging er viktig
Vi bruker mye tid på å prege valpene våre best mulig og har både tid og plass til det. Inger har 50% stilling i Luster kommune og det tar bare 5 minutter fra der vi bor til rådhuset der hun jobber. Resten av tiden jobber Inger som freelancer og jobber hjemmenfra. En fleksibel jobb gjør at vi har mulighet til å ta oss godt av valpekullene våre. Valpene vokser opp på en liten gård som ligger praktisk talt midt i kommunesenteret. Vi har mye besøk hele året.

Valpene får være med oss inne i huset når vi gjør vanlige gjøremål og vi bruker tid på å venne dem til ulike miljøer, underlag, lukter, lyder, ulike mennesker, andre hunder (helst også andre raser) og vi bruke tid på å lære dem å leke med oss mennesker.
 

Dette følger med valpen:

 • Alle valper vi oppdretter registreres i Norsk Kennel Klub.
   
 • Valpene forhåndsregistreres i NKK ved 4-5 ukers alder og har derfor sitt endelige registreringsnummer ved levering.
   
 • Alle valper leveres med Norsk Kennel Klubb's kjøpekontrakt og en fersk veterinærattest.
   
 • Valpene ID-merkes før levering (micro-chips)
   
 • Valpene vaksineres i samsvar med veterinærs anbefaling. Det betyr kanskje ikke vaksinering i hele tatt før levering, da det per dags dato ikke er mulig å få ”ren” parvo-vaksine lenger, bare i kombinasjon med vaksine mot valpesyke.
   
 • Alle valper leveres med en stor og fyldig valpeguide med bl.a stell av pels mm I permen som følger valpen er det også fargebilder av alle kullsøsken og foreldrene. Du går også med deg boka Engelsk springer spaniel utgitt på Tun forlag.
   
 • Du får tilbud om å kjøpe bl.a. pelsstell-utstyr og en del annet hundeutstyr av god kvalitet til lavest mulig pris.
   
 • Alle valper får med seg 3 kg valpefôr av den typen vi bruker. Du får også tilbud om å kjøpe det fôret vi bruker til innkjøpspris = Purina Pro Plan. Valpen får også med seg valpehalsbånd og kobbel, litt leker, litt å tygge på og et lite teppe med ”mammalukt”.

Dette forventer vi av deg som valpekjøper:

 • At du har satt deg godt inn i pluss og minus sider ved rasen og rasens spesielle særtrekk og arbeidsmåte, før du anskaffer deg en engelsk springer spaniel.
   
 • At du har den tiden som kreves for å kunne ta deg av en liten valp og en aktiv unghund. En hund er et flokkdyr og trives ikke å være alene i mange timer. Vi ønsker derfor ikke at valpen og unghunden er alene hjemme mer enn maks 3-4 timer mens alle de nye flokkmedlemmene (familien) er på jobb eller går på skole. Vanligvis er det mulig å finne alternative løsninger som både du og hunden vil trives med. At du stikker hjem i lunsjpausen er ingen god løsning. Da rekker du akkurat å vekke valpen før du må gå igjen... En sommerferie er heller ikke nok - det er vanligvis når valpen blir 5-10 måneder at den er på sitt mest aktive og krevende. Det er heller ingen god løsning at barna skal ta seg av den spinnville valpen alene når de kommer hjem til et tomt hus etter skoletid. Dersom du ønsker deg en valp fra oss må du ha en løsning på dagtid i valpeperioden (til valpen nærmer seg året).
   
 • At du har forståelse for og tålmodighet til å lære hunden din gradvis til å være alene hjemme. Springeren er veldig avhengig av flokken sin, så det er viktig å trene på det å være alene hjemme fra valpen er liten. Hunden skal, når den er alene, ha så stor plass at den kan ligge utstrakt og stå oppreist UTEN å måtte legge seg oppi eventuell tiss og avføring, dersom det skulle skje en ulykke når den er alene. Den skal også alltid ha tilgang til friskt vann. Å bruke et trangt bur for oppbevaring av hunden på dagtid slik at du unngår at den ødelegger huset og tisser på gulvet, er ikke forenlig med et akseptabelt hundehold i våre øyne.
   
 • At du har forståelse for hundens sosiale behov. Dersom du ønsker deg en hund som du kan være aktiv med de kveldene du har tid til det og i helgene, mens resten av tiden blir hunden stående mye alene og gjerne i bur, bør du gå til en annen oppdretter enn oss.
   
 • At du har forståelse for at hunder generelt, og engelsk springer spaniel spesielt, har behov for både kjærlighet og grenser, mosjon og hjernetrim. En springer utnytter de svakhetene du måtte ha dersom du er alt for bløthjertet, men samtidig er dette en myk rase som ikke trives med hard dressur med rykk, trykk og kjeft. Å bare mosjonere uten å gi hunden mentale utfordringer gjennom læring og problemløsning, kan gi deg en ”hyper” og lite samarbeidsvillig hund. er like ødeleggende for en lærevillig rase som springeren.
   
 • At du har forståelse for at en springer trenger passe med mat av god kvalitet. Dersom du ikke har råd til å gi hunden din tørrfôr av et anerkjent merke som er tilpasset din hunds alder og aktivitet, og eventuelt litt tilskudd av flerumettet fett, bør du velge en annen rase. Du må gjerne gi hunden din hjemmelaget mat eller våtfôr, men du må da sette deg inn i hvordan du må gi den et riktig forhold mellom de ulike næringsstoffene, mineraler og vitaminer. Å gi hunden utelukkende kjøttkaker er like skadelig som å gi hunden et tørrfôr av dårlig kvalitet. Å være så tynn at ribbeina nesten kan ses med det blotte øye og at hoftebeina stikker opp, er like uheldig for unghundens utvikling som at den er så tykk at den ruller. Fedme vil forkorte hundens liv med flere år og minske hundens livskvalitet de årene den lever.
   
 • At du har forståelse av at engelsk springer spaniel er en rase som krever regelmessig pelsstell. En velstelt springer kammes regelmessig og er alltid fri for store floker. Noen mindre floker kommer lett og fort i armhulene og i behenget, spesielt når det er kram snø og dersom det setter seg fast en pinne, men slike ”ferske” floker er som regel lette å gre ut. En velstelt springer får poter og klør klippet minst en gang i måneden, helst noe oftere. Samtidig klippes håret bak og rundt øregangen og på kinn og hals. Litt lenger tid kan det gå mellom hver gang at behenget på hale, bak i skjørtet mm pyntes på. Dersom du ikke har tid, mulighet eller interesse for å ta deg av springerens pelsstell, har du to muligheter: betal andre for å gjøre jobben regelmessig (dersom du finner noen som kan og vil gjøre dette) eller la være å velge rasen. Husk at det å gå til drastiske skritt med å klippe av pelsen vanligvis gir hunden elendig pelskvalitet som krever enda mer stell på sikt.
   
 • At du selv, dersom du en gang skulle ønske å starte med oppdrett, følger de krav og anbefalinger, som Norsk Kennel Klub og raseklubb stiller og stiller like store krav til ditt eget avlsmateriale og til oppdretter, som det du gjorde når du selv var valpekjøper.

Vi har lagt grunnlaget - bygget grunnmuren - nå må du som valpekjøper overta og gjøre din den av jobben. Gjennom trening kan sterke sider gjøres enda bedre og svake sider styrkes. Gjennom manglende trening, feil trening og uheldige opplevelser kan en meget lovende hund bli både redd og problematisk. Vi har mange eksempler på at forsiktige valper har blitt ypperlige spor- og jakthunder og at sistevalget i kullet har utviklet seg til å bli den vakreste eksteriørt. Vi har også mange eksempler på at den mest lovende valpen eksteriørt og bruksmessig kanskje ikke har utviklet seg like bra som vi håpte på. Slik er det å kjøpe valp!

Tenk før du kjøper
Her kan du lese 10 gode grunner for å kjøpe springer spaniel og for å ikke kjøpe springer spaniel.  Les de 10 grunne her.

Valpepris
Vi prøver å holde oss på omtrent samme valpepris som det andre oppdrettere tar for sine valper. Valpeprisen på vårt C2 kull vår 2011 blir kr. 12.000.-,

Noen tips før du kjøper valp
En valp blir som regel lik sine foreldre - både når det gjelder sunnhet, gemytt, eksteriør og bruksegenskaper. Selv om ingen kan garantere hvordan en valp vil bli som voksen, er det alltid sikrest å kjøpe valp etter foreldre som har de egenskaper som du er på jakt etter. Å drive med oppdrett er ikke så enkelt som å ta en god jakthund og parre denne med en vakker hund for å få valper som både er vakre og dyktige på jakt.... Resultatet blir ofte ingen av delene. Begge foreldrene bør derfor ha de egenskapene du er på jakt etter hos din hund! Helst også deres foreldre, kullsøsken og tidligere avkom.

Bruk tid på å bestemme deg for oppdretter og gjerne også hvilken tispe du vil ha valp etter. Du skal tross alt leve sammen med hunden din i forhåpentligvis 10 år. Gi oppdretter en beskrivelse av hvilken hund du er på jakt etter - da kan oppdretter hjelpe deg ved valg av valp i kullet. Husk bare at den perfekte hunden ennå ikke er født og at ingen kan garantere hvordan en valp vil utvikler seg og bli som voksen. Tenk også grundig gjennom hva du kan tilby den lille valpen og den aktive og krevende unghunden. Dersom du skal lykkes som hundeeier må du trives med hunden - og hunden må trives med deg!

Hos oss vil du få opplysninger om alle de sterke og svake sidene som vi vet at valpenes foreldre og nære slektninger har. Alle hunder har sine sterke og svake sider - men vi prøver å unngå en bevisst dobling på svakheter. Det er likevel ikke mulig å garantere at valpene blir sunne, trivelige, vakre og dyktige.

Garantier
Det eneste vi kan garantere er at vi ikke kan garantere noe som helst - bortsett fra vår ærlighet og oppfølging også etter at valpene er levert.

 

About the kennel:

Desperado is not a big kennel. Some years we have one or maybe too litters, some years we have no. All the puppies in one litter have a name that starts with the same letter. 

Our first springer-litter was borne in 1986. This was our E-litter.  We try to make good-looking workers with good coats, nice temperament and good health.

More than 50% of the dogs with the kennel name Desperado have prizes at field trials, tracking competitions, obedience, and agility.

We use a lot of time with the puppies to feed them and socialise them before they are delivered 8 weeks old.

Se our champions

Se our winners

Facts about our breeding

 


Slik har valpene det hos oss - i bilder og tekst:

Like før fødsel.

Valpene er født, mamma har fått en rask vask og roen har senket seg i valpekassa.

En dag gammel - og helt avhengig av sin mamma.

De første tre ukene står valpekassa på mitt kontor eller på et gjesterom med dataoppkobling, der jeg med letthet kan holde øye med dem og der mor og barn får fred fra de andre hundene og besøkende. Her har jeg min arbeidsplass og de første dagene sover jeg også sammen med valpene.

Vi har ofte store kull. For at alle valpene i et stort kull skal få nok mat, gir vi tilskudd av morsmelkerstatning (Lactazor til Flatazor) etter de første dagene med råmelk. Vi starter også tidlig å gi et lite tilskudd med litt rå salt, fett- og trevlefri kjøttdeig. 

Maizennavelling kokt på helmelk og med en rå eggeplomme er også populært. Valpene går over på Royal Canis Starter når de er ca. 3 uker gamle. Da lærer de seg å spise i skål. 

 

Når valpene er 3 uker gamle blir det for liten plass oppe i valpekassa og valpene får tilgang til større plass. som regel brukes vaskerommet ved siden av kontoret det det er utgang rett ut i hagen. Slik venner vi valpene gradvis til å gå ut og inn og til å gjøre i fra seg ute.

Når får de også møte de andre hundene og de får møte fremmede mennesker.

Når vaskerommet har blitt for lite, flyttes valpene ut i hundehuset. Der har de et eget valperom på med mye plass å boltre seg på. Valperommet er ca. 8 m2 stort og det har både takvarme og golvvarme. Vi gir valpene mye å leke med, det står på radio og vi bruker mye tid til å sosialisere valpene - både sammen og en og en.

Nå er den beste tiden for potensielle valpekjøpere å komme på besøk for å hilse på valpene. Valpene har nå begynt å ta kontakt med mennesker og er noe å se på.

Når valpene er flinke til å gå og spise selv erstatter vi avisene på gulvet med flis og varmelakenet i valpekassa med ren, ubehandlet halm. Dette gjør at det er meget lett å holde det rent hos valpene! Nå får de også maten sin servert i en takrenne som er en ypperlig valpeskål.

Fra valperommet har valpene fri tilgang til en stor overbygget hundegård på ca. 20m2 som ligger slik til at valpene ser og hører det som foregår på en gård. Her er halmballer til hus, leker, rør å krype i og ting å klatre på og dra i.

Valpene har flyttet ut, men vi bruker mye tid på å ta valpene inn en og en eller i små puljer på 2-3 valper. Her får de være med på dagligdagse ting som støvsuging og annet husarbeid. De blir også stimulert til å leke samt til å søke kontakt og samarbeide med både kjente og fremmede mennesker.

På undersøkelsestur sammen med mor.

I tillegg tar vi med valpene rundt omkring på gården. Vi har mange og spennende hus med mye å lukte på og mange ulike underlag og lyder.

Når valpene har blitt ca. 6 uker får de maten servert ute, såfremt været tillater det. På denne måten lærer de seg å gjøre fra seg i guds frie natur.

Når valpene er ca. 7 uker gamle prøver vi å danne oss et bilde over hvordan hver og en valp oppfører seg og ser ut. Noen valper er mer pågående og aktive enn andre. Slike hunder kan være en håndfull for en førstegangs valpekjøper som først og fremst ønsker seg en sporty turkamerat. Noen er mer forsiktige og egner seg derfor ikke spesielt godt til en aktiv familie med flere små barn.

Selv om vi ser litt av valpens psyke, er det viktig å være klar over at det miljøet valpen kommer til er det mest avgjørende for hvordan valpen skal utvikle seg og bli som voksen! Det vi ser når valpene er hos oss er ingen fasit!

Også eksteriørt er det svært vanskelig å plukke valp! Vi ser på helhet, detaljer og på bevegelser. Dersom du først og fremst ønsker deg en utstillingshund er det sikreste å kjøpe en unghund eller en voksen hund. Ved ca. 7 uker sjekker vi bitt og kontrollerer at testiklene hos hannvalpene er på plass. Det vi ser får du også kjennskap til!

Ved 8 ukers alder er valpen leveringsklar.

Dersom en eller flere valper er igjen her etter 8 ukers alder, bruker vi mye tid på å venne dem til alle ting som en liten valp ville ha opplevd og lært i en vanlig familie som enehund.